Εκπαιδευτικές δραστηριότητες

2020-2021

 

Ομάδα δράσης και επαγγελματικής ανάπτυξης

Μαρκατάτος Νικόλαος (ΠΕ03), Παντελάκης Ιωάννης (ΠΕ78), Χαλκιαδάκη Φανή (ΠΕ02) και Χατζάκης Νεκτάριος (ΠΕ02). 

Σκοπός αυτής είναι η αλληλοϋποστήριξη για την πραγματοποίηση δράσεων όπως:

  • Αλληλοπαρατήρηση κατά τη διδασκαλία και συζήτηση για βέλτιστες διδακτικές πρακτικές.

 

  • Συνδιδασκαλία ενοτήτων κατά τρόπο διαθεματικό. Για παράδειγμα, στατιστική στη Γ΄ ανθρωπιστικών και πώς χρησιμοποιείται σε κοινωνικές και ανθρωπιστικές επιστήμες. Εργαλεία διαδικτυακής έρευνας (λ.χ. Google Forms) και μέθοδοι διδασκαλίας αυτών στο σχολείο, κ.α.

 

  • Αλληλοϋποστήριξη στην εκπόνηση προγραμμάτων Σχολικών Δραστηριοτήτων.

 

 

Τρεις καινοτόμες εμπειρικές έρευνες σε σύγχρονα προβλήματα

Μαρκατάτος Νικόλαος (ΠΕ03), Παντελάκης Ιωάννης (ΠΕ78) και Χαλκιαδάκη Φανή (ΠΕ02)

Με αφορμή την εισαγωγή του «κόντρα μαθήματος» των Μαθηματικών στη Γ’ Λυκείου Ανθρωπιστικής Κατεύθυνσης οι μαθητές του τμήματος Γα1 Ανθρωπιστικών σπουδών, θα εκπονήσουν ένα πρόγραμμα σχολικών δραστηριοτήτων. Μέσω αυτού, οι μαθητές, με τη βοήθεια ολόκληρου του Γ1, θα εκπονήσουν τρεις καινοτόμες εμπειρικές έρευνες, διερευνώντας σύγχρονα προβλήματα που απασχολούν τους νέους, περιλαμβάνονται στη θεματολογία της Κοινωνιολογίας και της Νεοελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας και αποτελούν ύλη στην οποία εξετάζονται στις πανελλαδικές εξετάσεις. Παράλληλα, θα ασκηθούν στη χρήση σύγχρονων στατιστικών εργαλείων, αποκτώντας μία πολύτιμη εμπειρία για τη μετέπειτα ακαδημαϊκή τους καριέρα.

Για περισσότερες πληροφορίες, ανατρέξτε στο παρακάτω υλικό:

Ενημερωτικό σημείωμα

Πολιτική απάθεια

Διαφορετικότητα

Περιβάλλον

 

 

Φιλαναγνωσία, Αξιοποίηση της σχολικής βιβλιοθήκης

Μαρκατάτος Νικόλαος (ΠΕ03), Μπετεινάκη Μαρίνα (ΠΕ02) και Χαλκιαδάκη Φανή (ΠΕ02)

Οι εποχές που ζούμε μας καθηλώνουν αναγκαστικά περισσότερες ώρες στο σπίτι. Μία πρόταση δημιουργικής απασχόληση για όλους, ιδιαίτερα όμως για τους νέους, είναι η ανάγνωση ενός λογοτεχνικού βιβλίου. Αυτήν την πρόταση, ασυνήθιστη ίσως στη σύγχρονη εποχή της τεχνολογίας και των κοινωνικών δικτύων, θα επιχειρήσουν οι μαθητές του Α1 να διερευνήσουν μέσω στοχευμένων διδακτικών επισκέψεων και…  αναγνώσεων.

Πατήστε τους παρακάτω συνδέσμους για περισσότερα...

1. Ενημερωτικό Σημείωμα

2. Παρουσίαση

3. Ανάγνωση από μαθητές

4. Ψηφιακό βιβλίο 

5. Αποτελέσματα έρευνας


 

2018-2019

 

  Ξενάγηση στην Ακρόπολη

  Κασάκη Ελευθερία-ΠΕ02

  

Κατά το σχολικό έτος 2018-2019 ομάδα μαθητών της Α΄ τάξης εκπόνησε εργασίες σχετικά με τα μνημεία της Ακρόπολης και πραγματοποίησε εκπαιδευτική επίσκεψη στον Βράχο και το Μουσείο της Ακρόπολης.

 

"Άτομα αμέτρητα, πνευματικά και ηθικά ξεριζωμένα, υπάρχουν σήμερα και συχνά ευημερούν έξω από κάθε παράδοση, θρησκευτική, γλωσσική, εθνική, εθιμική ή άλλη, σαν απλοί αριθμοί ριχμένοι στο στρόβιλο των μεγάλων κοσμουπόλεων και της τεχνοκρατίας του καιρού μας".

Γιώργος Θεοτοκάς

 Υλικό...

 

 

 

 

  Υιοθεσία του αρχαίου θεάτρου της Δωδώνης

 Μπετεινάκη Μαρίνα-ΠΕ02, Μαρκάκης Βύρων-ΠΕ80

 

Κατά το σχολικό έτος 2018-2019 και για τρίτη συνεχή χρονιά μετά την υιοθεσία του αρχαίου θεάτρου της Επιδαύρου και των Δελφών, το 10ο Γενικό Λύκειο Ηρακλείου Κρήτης, συμμετέχοντας στα εκπαιδευτικά προγράμματα του «Διαζώματος», υιοθέτησε το αρχαίο θέατρο της Δωδώνης στο πλαίσιο της δράσης: «Μαθητές ξεναγούν μαθητές στα αρχαία θέατρα».


Συγκεκριμένα 20 μαθητές από τη Β’ τάξη ανέλαβαν να εκπονήσουν ομαδικές εργασίες σχετικά με την ιστορία του θεάτρου, τη χρήση του, την αρχιτεκτονική του και γενικότερα για τον αρχαιολογικό χώρο της Δωδώνης και στη συνέχεια τις παρουσίασαν στην τάξη, αποκομίζοντας πολύτιμες γνώσεις για την πορεία του θεάτρου στο πέρασμα του χρόνου.

Υλικό...

Σχετικά δημοσιεύματα:

ΝέαΚρήτη

Πατρίδα

ΉπειροςTV

 

 

 

  Υιοθεσία του ρωμαϊκού ωδείου της Νικόπολης

 Χατζάκης Νεκτάριος-ΠΕ02, Χαλκιαδάκη Φανή-ΠΕ02

 

Κατά το σχολικό έτος 2018-2019 και για τρίτη συνεχή χρονιά μετά την υιοθεσία του αρχαίου θεάτρου της Επιδαύρου και των Δελφών, το 10ο Γενικό Λύκειο Ηρακλείου Κρήτης, συμμετέχοντας στα εκπαιδευτικά προγράμματα του «Διαζώματος», υιοθέτησε το ρωμαϊκό θέατρο της Νικόπολης στο πλαίσιο της δράσης: «Μαθητές ξεναγούν μαθητές στα αρχαία θέατρα».


Συγκεκριμένα 23 μαθητές από τη Β’ τάξη ανέλαβαν να εκπονήσουν ομαδικές εργασίες σχετικά με την ιστορία του ωδείου, τη χρήση του, την αρχιτεκτονική του και γενικότερα για τον αρχαιολογικό χώρο της Νικόπολης και στη συνέχεια τις παρουσίασαν στην τάξη, αποκομίζοντας πολύτιμες γνώσεις για την πορεία του θεάτρου στο πέρασμα του χρόνου.

Υλικό...

 

 

 Ευρωπαϊκό πρόγραμμα eTwinning

A trip to the past through monuments and ancient theatres

Στο σχολείο μας φέτος υλοποιείται ένα διακρατικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα ηλεκτρονικής αδελφοποίησης σχολείων σε συνεργασία με τις εξής χώρες: Ιταλία, Κροατία, Σλοβακία και Τουρκία. Το  θέμα του σχετίζεται με τα ιστορικά μνημεία των χωρών που συμμετέχουν, με στόχο την ανάδειξή τους, καθώς το 2018 είναι έτος πολιτιστικής κληρονομιάς.

 Οι μαθητές από την Α’ και Β΄τάξη που συμμετέχουν σε αυτό θα εκπονήσουν εργασίες για τα σπουδαιότερα μνημεία της πόλης μας και στη συνέχεια το υλικό θα αναρτηθεί στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του E-twinning.net, όπου όλοι οι εταίροι θα έχουν τη δυνατότητα να μάθουν για τα ιστορικά μνημεία των συμμετεχόντων χωρών, με ιδιαίτερη έμφαση στα αρχαία θέατρα που διασώζονται μέχρι σήμερα.

Σκοπός του προγράμματος είναι να δημιουργηθεί ένα δίκτυο σχολείων του εξωτερικού με στόχο την ανάδειξη της ιστορίας και της πολυπολιτισμικότητας, ενώ παράλληλα οι μαθητές θα κάνουν νέους φίλους από τα σχολεία που συμμετέχουν και θα βελτιώσουν τις ικανότητές τους στις ξένες γλώσσες και στις νέες τεχνολογίες.

 

Συντονιστές του προγράμματος:

Μπετεινάκη Μαρίνα, Μαρκάκης Βύρωνας, Χατζάκης Νεκτάριος

 

 


 

2017-2018

 

 Συνολικά οι δράσεις που πραγματοποίησε το Λύκειό μας το παρόν σχολικό έτος

Μπορείτε να παρακολουθήσετε το βίντεο με τις εκπαιδευτικές μας δράσεις εδώ.

 

 

Related image  Διασχολικός διαγωνισμός ορθογραφίας

Για 8η συνεχή χρονιά διεξήχθη και φέτος στο σχολείο μας ο καθιερωμένος πλέον Διαγωνισμός Ορθογραφίας μεταξύ μαθητών της Α΄τάξης Λυκείου. Η συμμετοχή και φέτος ήταν καθολική, οι νικητές βραβεύτηκαν στην πρωινή προσευχή, ενώ και τα 3 τμήματα της Α΄ Λυκείου επιβραβεύτηκαν με μία εκπαιδευτική επίσκεψη στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Ηρακλείου. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Διασχολικός Διαγωνισμός Ορθογραφίας που διεξάγεται με μεγάλη επιτυχία 6 συνεχείς χρονιές μεταξύ σχολείων του νομού Ηρακλείου ξεκίνησε και διοργανώνεται από το 10ο ΓΕΛ Ηρακλείου.

 

  Συμμετοχή μαθητών μας στο Run Greece 2018

Το Λύκειό μας αξιοποιώντας τη δυνατότητα δωρεάν συμμετοχής των μαθητών του στoν αγώνα τρεξίματος του ΣΕΓΑΣ, Run Greece 2018 (στις 29/04/2018), οργάνωσε μία ομάδα 30 μαθητών η οποία έλαβε μέρος στον εν λόγω αγώνα.

 

Κυνήγι κρυμμένου θησαυρού και διαγωνισμός αποκριάτικης στολής

Μία ομάδα μαθητών της Γ τάξης ανέλαβε να διοργανώσει κυνήγι κρυμμένου θησαυρού την Πέμπτη, 8 Φεβρουαρίου 2018 (Τσικνοπέμπτη). Η δραστηριότητα περιελάμβανε γρίφους και αθλητικές δραστηριότητες. Η συμμετοχή των μαθητών ήταν εντυπωσιακή.

Στη συνέχεια έλαβε χώρα διαγωνισμός αποκριάτικης στολής όπου την 1η θέση κατέλαβε η ομάδα "Νοσοκόμες χωρίς όρια".

 

Υιοθεσία του Παναθηναϊκού Σταδίου-Μαθητές ξεναγούν μαθητές στο Παναθηναϊκό Στάδιο

Χατζάκης Νεκτάριος-ΠΕ02, Χαλκιαδάκη Φανή-ΠΕ02

Κατά το σχολικό έτος 2017-2018 το 10ο Γενικό Λύκειο Ηρακλείου Κρήτης, συμμετέχοντας στα εκπαιδευτικά προγράμματα του «Διαζώματος», υιοθέτησε το Παναθηναϊκό Στάδιο στο πλαίσιο της δράσης: «Μαθητές ξεναγούν μαθητές στα αρχαία θέατρα».

 Συγκεκριμένα 21 μαθητές από τη Β’ τάξη ανέλαβαν να εκπονήσουν ομαδικές εργασίες σχετικά με την ιστορία του σταδίου, τη χρήση του τόσο στην αρχαία όσο και στη σύγχρονη εποχή και στη συνέχεια τις παρουσίασαν στην τάξη, αποκομίζοντας πολύτιμες γνώσεις για την πορεία του σταδίου στο πέρασμα του χρόνου.

Κατόπιν, στις 23-4-2018 πραγματοποιήθηκε εκπαιδευτική εκδρομή στο Παναθηναϊκό Στάδιο, όπου κάποιοι μαθητές ανέλαβαν να ξεναγήσουν τους συμμαθητές του στο στάδιο και να γνωρίσουν πλέον με βιωματικό τρόπο ό,τι  είχαν μάθει κατά τη διάρκεια εκπόνησης των εργασιών τους.

 

Με την ολοκλήρωση λοιπόν του προγράμματος οι μαθητές με τη συνεργασία των εκπαιδευτικών που συμμετείχαν στη συγκεκριμένη δράση δημιούργησαν τα εξής:

1.      Μια παρουσίαση powerpoint με τις ομαδικές τους εργασίες για τον χώρο του Παναθηναϊκού Σταδίου.

 

2.      Μία ταινία – ντοκιμαντέρ με πληροφορίες για το εκπαιδευτικό πρόγραμμα, την επίσκεψη στο ανακατασκευασμένο στάδιο, την ξενάγηση των μαθητών και τον απολογισμό της παραπάνω δράσης.

 

Ευχαριστούμε θερμά την κ. Μπελογιάννη, υπεύθυνη των προγραμμάτων του Διαζώματος, για την άμεση ανταπόκρισή της καθ΄όλη τη διάρκεια υλοποίησης του προγράμματος και πιστεύουμε ότι τέτοιες πρωτοβουλίες αναδεικνύουν την πολιτιστική μας κληρονομιά και αξίζουν συγχαρητήρια.

 Υλικό...

 

Υιοθεσία του αρχαίου θεάτρου των Δελφών-Μαθητές ξεναγούν μαθητές στο αρχαίο θέατρο των Δελφών

Μπετεινάκη Μαρίνα-ΠΕ02, Μαρκάκης Βύρωνας-ΠΕ09

Κατά το σχολικό έτος 2017-2018 και για δεύτερη συνεχή χρονιά μετά την υιοθεσία του αρχαίου θεάτρου της Επιδαύρου, το 10ο Γενικό Λύκειο Ηρακλείου Κρήτης, συμμετέχοντας στα εκπαιδευτικά προγράμματα του «Διαζώματος», υιοθέτησε το αρχαίο θέατρο των Δελφών στο πλαίσιο της δράσης: «Μαθητές ξεναγούν μαθητές στα αρχαία θέατρα».

 

Συγκεκριμένα  25 μαθητές από τη Β’  τάξη  ανέλαβαν να εκπονήσουν ομαδικές εργασίες σχετικά με την ιστορία του θεάτρου, τη χρήση του, την αρχιτεκτονική του και γενικότερα για τον αρχαιολογικό χώρο των Δελφών και στη συνέχεια τις παρουσίασαν στην τάξη, αποκομίζοντας πολύτιμες γνώσεις για την πορεία του θεάτρου στο πέρασμα του χρόνου.

 

Κατόπιν, στις 22-4-2018 πραγματοποιήθηκε εκπαιδευτική εκδρομή στους Δελφούς, όπου κάποιοι μαθητές με τη διακριτική κάρτα του ξεναγού ανέλαβαν να ξεναγήσουν τους συμμαθητές τους στο θέατρο και να γνωρίσουν πλέον με βιωματικό τρόπο ό,τι  είχαν μάθει κατά τη διάρκεια εκπόνησης των εργασιών τους.

 

Με την ολοκλήρωση λοιπόν του προγράμματος οι μαθητές με τη συνεργασία των εκπαιδευτικών που συμμετείχαν στη συγκεκριμένη δράση δημιούργησαν τα εξής:

 

  1. Μια παρουσίαση με τις ομαδικές τους εργασίες για τον αρχαιολογικό χώρο των Δελφών και ιδιαίτερα για το αρχαίο θέατρο των Δελφών.
  2. Μία ταινία – ντοκιμαντέρ με πληροφορίες για το εκπαιδευτικό πρόγραμμα, την επίσκεψη στο αρχαίο θέατρο, την ξενάγηση των μαθητών και τον απολογισμό της παραπάνω δράσης.

 

Ευχαριστούμε θερμά την κ. Μπελογιάννη, υπεύθυνη των προγραμμάτων του Διαζώματος, για την άμεση ανταπόκρισή της καθ΄όλη τη διάρκεια υλοποίησης του προγράμματος και πιστεύουμε ότι τέτοιες πρωτοβουλίες αναδεικνύουν την πολιτιστική μας κληρονομιά και αξίζουν συγχαρητήρια.

 Υλικό...


2016-2017

 

  Κάστρα και οχυρωμένες πολιτείες, η γη ορίζει, ο άνθρωπος το κτίζει

Μαρκατάτος Νικόλαος-ΠΕ03, Χριστιανού Μαρία-ΠΕ02, Κασάκη Ελευθερία-ΠΕ02

 Μαθητές της Β τάξης εκπόνησαν εργασίες και πραγματοποίησαν επισκέψεις σε φρούρια της Κρήτης.

Εργασία

 

 

 

  Υιοθεσία του αρχαίου θεάτρου της Επιδαύρου-Μαθητές ξεναγούν μαθητές στο αρχαίο θέατρο

Μπετεινάκη Μαρίνα-ΠΕ02, Ψυλλάκη Χρυσούλα-ΠΕ06

Μαθητές της Α τάξης εκπόνησαν εργασίες σχετικά με το θέατρο της Επιδαύρου και πραγματοποίησαν εκπαιδευτική επίσκεψη σε αυτό όπου και αυτοξεναγήθηκαν.

Υλικό

Βίντεο

Συνέντευξη στον ΣΚΑΪ ΚΡΗΤΗΣ

Άρθρο στο CretaLive

 

  Chemistry show

Δημητρίου Σεβαστή-ΠΕ04

Το Σάββατο 29/4/2017 πραγματοποιήθηκε στο πάρκο Γεωργιάδη στο Ηράκλειο, παρουσίαση πειραμάτων Χημείας από μαθητές Γυμνασίων και Λυκείων της πόλης μας σε συνεργασία με την Ένωση Ελλήνων Χημικών- Π.Τ. Κρήτης. Σκοπός της εκδήλωσης ήταν να γνωρίσουν οι συμπολίτες μας  αλλά και οι μαθητές μας τη μαγεία της Χημείας μέσα από μια σειρά εντυπωσιακών πειραμάτων.

Το σχολείο μας συμμετείχε με μια ομάδα πέντε μαθητών της Β? Λυκείου: Παναγιωτάκη Κων/να, Ρισσάκη Ειρήνη, Σταματάκης Παύλος, Τζιάνι Σέρτζιο και Τζωρμπατζάκη Κων/να. Οι μαθητές μας είχαν την ευκαιρία να παρουσιάσουν μια δουλειά  μηνών στο κοινό, να έρθουν σε επαφή με άλλους ανθρώπους και να δείξουν   ότι το μάθημα της χημείας μπορεί και πρέπει να βγεί έξω από τους τέσσερις τοίχους μιας σχολικής αίθουσας! Τους αξίζει ένα μεγάλο ΜΠΡΑΒΟ!

 
 


2015-2016

 Ανακύκλωση, κομποστοποίηση και αειφορία

Μαρκατάτος Νικόλαος-ΠΕ03, Καρουζάκη Ειρήνη-ΠΕ04, Καπελλάκης Γεώργιος-ΠΕ03

Τη σχολική χρονιά 2015-2016 οι καθηγητές  Γ. Καπελλάκης, Ειρ. Καρουζάκη με συντονιστή τον Ν.Μαρκατάτο, πρότειναν και στη συνέχεια οργάνωσαν εθελοντικά μία περιβαλλοντική ομάδα με θέμα: Ανακύκλωση, Kομποστοποίηση και Αειφορία. Φροντίζουμε το σχολείο και το περιβάλλον μας.
περισσότερα...

 


 

2014-2015

Σπουδάζω στον τόπο μου (Χατζάκης Νεκτάριος-ΠΕ02 & Λιοντάκη Βασιλεία-ΠΕ19)

Το Σχολείο μας υλοποίησε Πρόγραμμα Αγωγής Σταδιοδρομίας με τίτλο "Σπουδάζω στον τόπο μου", στο οποίο συμμετείχαν 10 μαθητές της Β τάξης. Στα πλαίσια του προγράμματος, οι μαθητές μελέτησαν και κατέγραψαν τα προγράμματα σπουδών και τα επαγγελματικά δικαιώματα των σχολών του Πανεπιστημίου, του Πολυτεχνείου και του ΑΤΕΙ Κρήτης. Επιπλέον, πραγματοποιήθηκαν επισκέψεις σε σχολές και τμήματα των παραπάνω ιδρυμάτων.


Για τη μέγιστη δυνατή διάχυση των αποτελεσμάτων μας στη σχολική κοινότητα, αυτά αναρτήθηκαν στον ιστότοπο που κατασκευάστηκε γι' αυτόν τον σκοπό. Ελπίζουμε να αποδειχτεί χρήσιμο εργαλείο για όλους τους μαθητές.

 

  Αναλόγιο ΛογωTεχνών (Χριστιανού Μαρία-ΠΕ02)

 Συνεχίζεται για δεύτερη χρονιά η Λέσχη Ανάγνωσης: "Αναλόγιο ΛογωΤεχνών" με διαδρομές σε νέα λογοτεχνικά μονοπάτια. Μετά την περσινή θετική εμπειρία με την ομάδα,  η οποία ασχολήθηκε με αξιόλογες μορφές της λογοτεχνίας και εργάστηκε δημιουργικά και με φαντασία πάνω στο έργο τους, αποφασίσαμε ένα νέο ταξίδι στην τέχνη του λόγου. Το ταξίδι μας θα  διαρκέσει όλη τη σχολική χρονιά και μια φορά το μήνα θα κάνουμε στάση σε διαφορετικό προορισμό για να απολαμβάνουμε τη μαγεία του, να ανταλλάσσουμε απόψεις, και να χαράζουμε τη νέα μας πορεία.
Ξέρουμε ότι το ταξίδι είναι μεγάλο, οι προορισμοί πολλοί και ο στόχος δύσκολος αλλά η διαδρομή είναι βέβαιο ότι θα μας ανταμείψει γιατί όπως λέει και ο Κ.Π.Καβάφης:
          "...η Ιθάκη σ' έδωσε τ' ωραίο ταξίδι
                  Χωρίς αυτήν δεν θα 'βγαινες στον δρόμο..."

 

 


2013-2014

   Γνωρίζοντας τον El Greco (Χριστιανού Μαρία-ΠΕ02 & Ιορδανίδου Βασιλική-Π01)

 Το 10ο Γενικό Λύκειο Ηρακλείου στο πλαίσιο του δικτύου GRECO και συμμετέχοντας στα μαθητικά γυμνάσματα  παρουσίασε στις 26/6/14 στο ΚΗΠΟΘΕΑΤΡΟ «ΜΑΝΟΣ ΧΑΤΖΙΔΑΚΙΣ» εκδήλωση ? αφιέρωμα στα 400 χρόνια από τον θάνατο του μεγάλου κρητικού ζωγράφου Δομήνικου Θεοτοκόπουλου.

Η εκδήλωση παρουσιάστηκε ξανά στις 25/09/2014 στα πλαίσια εορτασμού της παγκόσμιας Ημέρας Τουρισμού που οργάνωσε η Περιφέρεια Κρήτης.

 περισσότερα...   Μαντινάδες...   Παρουσίαση...

 

  Εσπερίδα για την ενδοσχολική βία (Χριστιανού Μαρία-ΠΕ02)

Το 10ο Λύκειο σε συνεργασία με το 9ο Γυμνάσιο και το 33ο Δημοτικό πραγματοποίησε εσπερίδα τη Δευτέρα 12/05/2014 και ώρα 19:00 στην αίθουσα του Δήμου απέναντι από το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας με θέμα:

"Οικογένεια και σχολείο σύμμαχοι στην αντιμετώπιση της ενδοσχολικής βίας"

Η εκδήλωση είχε ως στόχο την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση γονέων και εκπαιδευτικών πάνω στο φαινόμενο του ενδοσχολικού εκφοβισμού. Το Σχολείο μας συμμμετείχε με την παρουσίαση μιας ταινίας μικρού μήκους με τίτλο "Το τίμημα της σιωπής".   

Μέρος 1   Μέρος 2   Φωτογραφία

 

Περπατώντας στα Βυζαντινά Κάστρα (Χριστιανού Μαρία-ΠΕ02)

Στα πλαίσια του μαθήματος της Ιστορίας Β΄λυκείου ομάδα μαθητών του σχολείου μας σε συνεργασία με πρόγραμμα του Πεζοπορικού Ομίλου Ηρακλείου πραγματοποίησε το Σάββατο 18/1/14 επίσκεψη στο Βυζαντινό Κάστρο Τεμένους (λόφος Ρόκα - Προφήτης Ηλίας). περισσότερα...

 

Το Σάββατο 15/2/14 ομάδα της Β΄ τάξης του σχολείου μας συμμετείχε στη δεύτερη μαθητική πεζοπορία με θέμα τα «Βυζαντινά κάστρα» που πραγματοποίησε ο πεζοπορικός όμιλος Ηρακλείου στη Βυζαντινή Ακρόπολη της Γόρτυνας. Η δραστηριότητα είναι ενταγμένη στο πλαίσιο της ιστορίας της Β΄ Λυκείου σε σχέση με την τοπική ιστορία. περισσότερα...

 

Λέσχη ανάγνωσης (Χριστιανού Μαρία-ΠΕ02)

Η λέσχη ανάγνωσης του σχολείου μας ξεκίνησε να λειτουργεί τον Οκτώβριο του 2013. Με μια παρέα  από 20  μαθητές Α΄ και  Β΄ λυκείου με κοινό στοιχείο την αγάπη για τη λογοτεχνία δημιουργήσαμε μια ομάδα με διάθεση να μοιραζόμαστε αυτήν την εμπειρία της ανάγνωσης και τη μαγεία του ταξιδιού στο χώρο της γλώσσας και της φαντασίας. Σκεφτήκαμε πόσο γόνιμο και συναρπαστικό ταυτόχρονα θα ήταν αν η ανταλλαγή απόψεων και η συζήτηση που θα προέκυπτε μέσα από τις σελίδες ενός λογοτεχνικού έργου δεν θα γινόταν μέσα στα στενά ασφυκτικά όρια της τάξης που θα διέκοπτε ξαφνικά ο ήχος του κουδουνιού.  Έτσι, συζητήσαμε για τη δημιουργία μιας λέσχης στην οποία  όλοι θα μπορούν να εκφράσουν ελεύθερα την άποψή τους, όποια κι αν είναι αυτή, χωρίς το άγχος του βαθμού και του χρόνου. περισσότερα...     Παρουσίαση...

 

Διαγωνισμός ορθογραφίας (Χατζάκης Νεκτάριος-ΠΕ02)

 Από το 2006 και κάθε χρόνο το 10ο ΓΕΛ Ηρακλείου, στο πλαίσιο μιας προσπάθειας να στηριχτεί η σωστή χρήση της ελληνικής γλώσσας, διοργανώνει σχολικό διαγωνισμό ορθογραφίας με τη συμμετοχή όλων των τμημάτων της Α? Τάξης τόσο σε επίπεδο ατομικό όσο και σε επίπεδο τμημάτων (με τον υπολογισμό του Μ.Ο.). Ο διαγωνισμός διεξάγεται κάθε χρόνο με μεγάλη επιτυχία, έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον όχι μόνο της τοπικής κοινωνίας (προβολή στον τοπικό Τύπο και τηλεόραση) αλλά και ευρύτερα (για παράδειγμα το Ίδρυμα Τριανταφυλλίδη στη Θεσσαλονίκη χορηγεί κάθε χρόνο τα βραβεία των νικητών με το γνωστό λεξικό της ελληνικής γλώσσας των εκδόσεών του) βρίσκοντας μιμητές και σε άλλους νομούς της χώρας (παρόμοιος διαγωνισμός διοργανώνεται και στο νομό Πιερίας τα τελευταία τρία χρόνια). Το 2013 μάλιστα ο διαγωνισμός έλαβε  πλέον και διασχολικό χαρακτήρα με τη συμμετοχή και άλλων σχολείων της πόλης, γνωρίζοντας επίσης μεγάλη επιτυχία. Στους μαθητές μοιράζεται ορθογραφικός οδηγός, διαθέσιμος στο σύνδεσμο που ακολουθεί. περισσότερα...

 

Διαγωνισμός λόγιων φράσεων (Χατζάκης Νεκτάριος-ΠΕ02)

Στο πλαίσιο της προσπάθειάς του 10ου ΓΕΛ Ηρακλείου για αναβάθμιση της γλωσσικής ικανότητας των μαθητών σχεδιάστηκε ένας πρωτότυπος διαγωνισμός με θέμα τις λόγιες φράσεις της ελληνικής γλώσσας. Πιο συγκεκριμένα οι μαθητές της Α? Τάξης Λυκείου μαθαίνουν και διαγωνίζονται σε 400 περίπου λόγιες φράσεις (π.χ. αμισθί, εν βρασμώ ψυχής, αγρόν ηγόραζε κ.α.) μέσα από 10 δεκαπεντάλεπτα εβδομαδιαία τεστ, ένα για κάθε βδομάδα, σε επίπεδο τμημάτων (με το Μ.Ο.) και σε επίπεδο ατομικό. Ο μαραθώνιος αυτός γνωρίζει μεγάλη επιτυχία από το 2009 καταφέρνοντας να συνδυάσει τη μάθηση με τη γνώση. Έχει προβληθεί στον τοπικό Τύπο, ενώ τη χορηγία του διαγωνισμού αναλαμβάνουν γνωστοί εκδοτικοί οίκοι, μοιράζοντας στους μαθητές βιβλία σχετικά με τις λόγιες φράσεις.περισσότερα...

 

 

Σύγχρονοι χώροι τουριστικού ενδιαφέροντος (Κασάκη Ελευθερία-ΠΕ02)

"Το πρώτο σου χρέος εκτελώντας τη θητεία σου στη ράτσα είναι να νιώσεις μέσα σου όλους τους προγόνους. Το δεύτερο, να φωτίσεις την ορμή τους και να συνεχίσεις το έργο τους. Το τρίτο σου χρέος, να παραδώσεις στο γιο τη μεγάλη εντολή να σε ξεπεράσει..." Ν. Καζαντζάκης. Με γνώμονα τα λόγια του μεγάλου Κρητικού για το χρέος μας στην παράδοση αποφασίσαμε να επισκεφτούν οι μαθητές του 10ου ΓΕΛ Ηρακλείου τα μουσεία:

"Λυχνοστάτης (Μουσείο Κρητικής Παράδοσης)"

"Μουσείο Ν. Καζαντζάκη"

"Μουσείο Αγροτικής Ζωής"

περισσότερα...